Figury jednokładne, pomocy
Maciek: Przekształć prostokąt ABCD przez jednokładność o skali k=2 oraz k=−3 względem punktu P:
a) leżącego wewnątrz prostokąta
b) leżącego zewnątrz prostokąta
3 kwi 20:36
zawodus: wybierasz punkt i robisz rysunek
3 kwi 20:39
Maciek: jestem kilka lekcji w tył i nie za bardzo ogarniam, co muszę zrobić z tą skalą
3 kwi 21:08
pigor: ..., powiem tak :
skala k=2
>0 oznacza, że jak wybierzesz sobie punkt P (środek jednokładności)
to obraz prostokąta o bokach 2 razy większych rysujesz po
tej samej
stronie co dany prostokąt,
natomiast
skala k=−3
<0 oznacza, że jak wybierzesz sobie punkt P (środek jednokładności)
to obraz prostokąta o bokach 3 razy większych rysujesz po
przeciwnej
stronie punktu P (środka jednokładności) i to tyle. ...
3 kwi 21:18
pigor: ... mówię o przypadku P na zewnątrz danego prostokąta,
no bo dla P wewnątrz masz tylko ...

jedną możliwość .
3 kwi 21:21
Maciek: Czyli jak mam np. odcinek AB, to przy k=2 przesuwam dwu krotnie w prawo i rysuję prostokąt,
tak?
3 kwi 21:32
Mila:

|PA'|=2|PA|
|PB'|=2|PB|
|PC'|=2|PC|
|PD'|=2|PD|
3 kwi 21:53
Maciek: Wielkie dzięki, teraz rozumiem o co w tym chodzi
3 kwi 23:43
Mila:
3 kwi 23:49
Maciek: Ale czy przypadkiem to co zrobiłeś nie jest na minusie?
4 kwi 00:13
Maciek: Czy po prostu w drugą stronę jest na minusie?
4 kwi 00:13