Funkcja liniowa
Baśka: Dla jakiej wartości m prosta (4−m2)x+(1−m)y+m=0 jest wykresem funkcji rosnącej?
3 kwi 20:24
Janek191:

( 4 − m
2) x + ( 1 − m) y + m = 0
( 1 − m) y = (m
2 − 4) x − m
| | m2 − 4 | | m | |
y = |
| x − |
| ; m ≠ 1 |
| | 1 − m | | 1 − m | |
Musi być
czyli
( m − 2)*( m + 2)*( 1 − m) > 0
Z wykresu odczytujemy
m ∊ ( −
∞: − 2) ∪ ( 1; 2)
===================
3 kwi 23:58
pigor: ..., Dla jakiej wartości m prosta
(4−m2)x+(1−m)y+m=0
jest wykresem funkcji rosnącej ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub np. tak :
dana prosta w postaci ogólnej
jest funkcją rosnącą ⇔
⇔
(4−m2)(1−m)< 0 ⇔ (m
2−4)(m−1)< 0 ⇔ (m−2)(m+2)(m−1)< 0 ⇔
⇔
m<−2 v −1<m<2 ⇔
m∊(−∞;−2) U (1;2) − szukany zbiór ...
4 kwi 00:47