liczby naturalne
adam: witam prosze opomoc ,zadanie/
znajdz najmniejszą liczbe naturalną która przy dzieleniu przez 8,12,30 daje reszty 7,z góry
dziekuje.
3 kwi 20:20
wredulus:
x = 8*k + 7
x = 12*l + 7
x = 30*m + 7
=> x = 8*12*30*p
stąd najmniejsza taka liczba to a = 8*`12*30 = ...
polecam zapoznać się z chińskim twierdzeniem o resztach, albo z ciekawą historią:
W starożytnych Chinach na porannym apelu wojska (które liczyły nawet setki tysięcy) kazano
stawać w 'trójkach' i patrzono ilu zostało 'bez pełnej trójki', następnie piątkami i
siódemkami.
W efekcie, aby ucieczka dezertera byłaby niezauważona, musiałoby wraz z nim danej nocy uciec
kolejnych 104 (co daje w sumie 105 = 3*7*5) inny dezerterów − problem w tym, że wieśniacy
liczyć nie potrafili
3 kwi 20:27