Ciągi
nici: Zbadaj, które wyrazy ciągu (an), gdzie n∊N+, są liczbami naturalnymi. Wyznacz te wyrazy.
an=3n−6n+2
odp to a2=0, a4=1, a10=2
3 kwi 19:38
Maslanek: Pomysł na rozwiązanie:
| | 3n−6 | | 3n+6−12 | | 3(n+2)−12 | | 12 | |
an= |
| = |
| = |
| =3− |
| . |
| | n+2 | | n+2 | | n+2 | | n+2 | |
Kiedy wynik a
n będzie liczbą naturalną?
3 kwi 19:41
nici: na tym etapie się zatrzymałam i nie wiem co dalej..
3 kwi 19:43
Maslanek: | | 12 | |
Na pewno |
| musi być naturalne. Ale też nie może być większe niż 3, bo inaczej an<0 |
| | n+2 | |
3 kwi 19:43
Maslanek: | | 12 | |
Brr... |
| musi być całkowite  |
| | n+2 | |
3 kwi 19:44
nici: szukamy dzielników naturalnych dla liczby 10?
3 kwi 19:48
nici: nie
3 kwi 19:48
nici: kurcze nie wiem
3 kwi 19:49
Maslanek: W liczniku jest 12?

Więc skąd to 10?
3 kwi 19:49
nici: ale 10 nie jest naturalnym dzielnikiem liczby 12 więc skąd ta odpowiedź..!?
3 kwi 19:51
nici: czy trzeba wypisać dzielniki obu liczb? (10, 12)
3 kwi 19:56
Maslanek: Ale 10+2=12, więc 12|12. W miejsce n wstawiamy pewne liczby.
3 kwi 19:58
Gość: A możecie jeszcze wytłumaczyć skąd 3(n+2)−12 ?
11 maj 17:56