| IxI | ||
c) f(x) = | ||
| x−1 |
a mógłbyś wytłumaczyć mi jeszcze dla d)
| Ix+1I − Ix−1I | ||
f(x) = | , x=0 | |
| x |
1) x<−1 (wtedy wyrażenia pod oboma modułami są ujemne)
2) x∊<−1, 1)\{0} (wtedy wyrażenie pod pierwszym modułem jest dodatnie, pod drugim ujemne)
3) x≥1 (wtedy wyrażenia pod oboma modułami są dodatnie)
Wiekszość zadań robi się analogicznie (jeśli nie wszystkie), tzn. zastanawiamy się w jakich
przedziałach następuje zmiana wartości wyrażeń pod modułami
. One wyznaczają przypadki
| −x+1+x+1 | 2 | |||
1) | = | |||
| x | x |
| x+1+x+1 | 2x+2 | 2 | ||||
2) | = | = | +2 | |||
| x | x | x |
| x+1−x+1 | 2 | |||
3) | = | |||
| x | x |
| −x−1+x−1 | −2 | |||
1 | = | |||
| x | x |
| −x−1−(−x+1) | −x−1+x−1) | −2 | |||
= | = | ||||
| x | x | x |
| x+1+x−1 | ||
2) | =2 | |
| x |