pomocy
xxx: Trzy różna liczby a,b,c tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny, natomiast liczby a,d,c w
podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny. Wyrazy obu ciągów są dodatnie. Suma wyrazów
którego ciągu jest większa?
Prosze o wytłumaczenie..
3 kwi 19:26
xxx: ?
3 kwi 20:23
pigor: ..., widzą to np. tak : z warunków zadania, tw.o 3−ech kolejnych
wyrazach
a,b,c i
a,d,c tych ciągów
a,b,c,d >0 i nierówności między
średnimi a ≤ g
2b= a+c i d2= ac ⇒ 2
b= a+c
≥2
√ac=2
√d2= 2
d ⇒
b ≥d>0
⇒
b>d /+ a+c >0 ⇔
a+b+c > a+d+c − suma wyrazów ciągu arytmetycznego
jest większa od sumy wyrazów ciągu geometrycznego, no i tyle. ...
3 kwi 20:39
Eta:
Ejj
pigor miałeś na myśli ,że am≥gm

(a napisałeś a≤g ?
3 kwi 20:48
xxx: niby tak, ale nie rozumiem dlaczego juz an początku założyliśmy że a>g?
3 kwi 21:04
pigor: ... , no jasne, jak zwykle przedobrzę

; a trzeba
było tego pi.. jeszcze nie otwierać; dzięki; przepraszam,
a co do pytania
xxx ja wcale tego nie zakładam kolego.
3 kwi 21:09
lola d: ktoś mi wytłumaczy dlaczego a+c>2
√ac
3 kwi 21:18
pigor: .., rusz trochę głową kole−go(żanko), np. podnieś obie strony do kwadratu
(dlaczego możesz

), itd , albo daj sobie spokój z tym zadaniem ,bo widzę,
że nie zasługujesz na moje rozwiązanie i to tyle z mojej strony w tym temacie.
3 kwi 21:29