Trójkąty prostokątne.
Iza:

Oblicz obwód i pole trapezu ABCD.
3 kwi 19:09
Eta:
Napisz treść zadania ...to wtedy ten trapez porządnie narysujemy sami
3 kwi 19:11
Iza: treść zadania brzmi tak : Oblicz obwód i pole trapezu ABCD.
3 kwi 19:12
Eta:
To jest polecenie ... a nie treść
3 kwi 19:13
Iza: no to rysunek masz
3 kwi 19:14
muflon: to zrób go ładnie
3 kwi 19:19
Iza:

To pod trapezem to 4
√6
3 kwi 19:22
muflon: rysunek niejednoznaczny, czy 4√6 tyczy się całej podstawy trapezu?
3 kwi 19:30
Iza: Tam gdzie jest koniec strzałek czyli od kąta prostego 90 stopni do B
3 kwi 19:32
muflon: Wysokość wyznaczasz=> połówka trójkąta równobocznego
Ramię AD wyznacza, bo to jest przekątna kwadratu o boku równym wysokości
Zauważasz z kątów, że to trapez równo ramienny
Liczysz małą podstawę
Masz już dane do obwodu i pola
3 kwi 19:41
Iza: nie rozumiem.
3 kwi 19:42
muflon: a wiesz jaki jest stosunek boków w trójkącie (90st,30st,60st)?
3 kwi 19:45
Iza: nie, zależy mi żebym to miała bo jutro zbiera zeszyty do oceny
3 kwi 19:51
Marcin: Czyli nie zależy Ci na nauczeniu się, tylko na rozwiązaniu, tak?
3 kwi 20:02
muflon: to Ty się uczysz dla wiedzy, czy dla głupich ocen?
3 kwi 20:02
Iza: proszę was o coś , to po co tu jesteście?. Żeby się wypytywać.
3 kwi 20:04
Marcin: Nie. Tutaj siedzą roboty i rozwiązują zadania jak leci
3 kwi 20:05
Iza: poprosiłam czy ktoś by to rozwiązał, jeśli nie to nie.
3 kwi 20:09
Eta:

1/taki trapez jest równoramienny
2/ z własności trójkątów "ekierek"
| | 4√6 | |
k√3=4√6 ⇒ k= |
| = 4√2 to |ED|=|CF|=k=4√2 |
| | √3 | |
3/ |AD|=|CB|=4
√2*
√2 = 8
4/ |DC|=b= 4
√6−4
√2
Ob= |AD|+BC|+|AB|+DC|= 8+8+4
√2+4
√6+4
√6−4
√2=.....
No i powiem,że my tu nie musimy pomagać.......jesteśmy tu dlatego,że kochamy
matematykę
3 kwi 20:42
Radek:
A ja popieram Panię Etę

!
3 kwi 20:43
Eta:

dla
Radka
3 kwi 20:44
Radek:
Bardzo mi Pani pomogła kiedyś z planimetrii, czy mogę jeszcze liczyć na pomoc ?
3 kwi 20:46
Marcin: Też popieram
3 kwi 20:47