pomóżcie proszę
kama: Dana jest funkcja kwadratowa f(x) = −2x2 + 12x. Wykres tej funkcji ma dokładnie jeden punkt
wspólny z prostą o równaniu:
A. y = 18 B. y = 54 C. y = 18x D. y = 54x
z góry dzięki
1 lis 15:03
Dorota: zapis f(x) można zastąpić y
czyli y=−2x
2+12x
można podstawić zgodnie z danymi i tak pierwsze równanie będzie wyglądać
18=−2x
2+12x
dalej rozwiążesz

?
1 lis 15:06
Eta:
odp A)
bo: −2x2 +12x = 18 => x2 −6x +9=0 => ( x −3)2=0 => x =3
czyli jeden punkt wspólny: ( 3, 18)
1 lis 15:09
Nikka: Odpowiedzi C i D odpadają, bo jeśli podstawimy do wzoru funkcji za f(x)18x lub 54x to wyjdą nam
dwa rozwiązania równania (czyli po dwa punkty wspólne).
Prosta o równaniu y=a (a−liczba rzeczywista) będzie miała dokładnie jeden punkt wspólny z
funkcją kwadratową tylko wtedy gdy y=yw, gdzie yw to współrzędna y wierzchołka paraboli.
yw= − Δ4a
Obliczasz deltę i podstawiasz do wzoru na yw.
Otrzymujemy prostą o równaniu y=18.
1 lis 15:12