Oblicz sumę (ciąg geometryczny)
Cersei: Oblicz sumę (ciąg geometryczny)
a) 12 + 4 + 1 1/3 + ... + 4/243
a1 = 12, an = 4/243, q = ...
3 kwi 18:44
Tadeusz:
q=1/3
3 kwi 18:49
3 kwi 18:50
Cersei: a
n = a
1 * q
n−1
4243 = 12 * (
13)
n−1 / *
13
4243 *
13 = (
13)
n−1
4729 = (
13)
n−1
Byłabym z góry wdzięczna za pomoc w dokończeniu tego przykładu. Chciałabym się tym przykładem
wzorować na pozostałych.
3 kwi 19:04
Cersei: ?
3 kwi 19:37
Maslanek: Błąd w przejściu z 2 linijki do 3
3 kwi 19:42
Cersei: Racja, zapomniałam o 12.

Ale już się pogubiłam... mógłby mi ktoś pomóc dokończyć ten
przykład? Z góry byłabym wdzięczna.
3 kwi 20:44