paramtery
nick: | | 3IxI− 2 | | m+3 | |
ustal dla jakich wartosci parametru m (m∊R) rownanie |
| = |
| nie |
| | IxI −2 | | m | |
ma rozwiązań
3 kwi 18:39
wilk: jakaś wskazówka?
3 kwi 18:55
Eta:
założenia : m≠0, x≠ 2 , x≠ −2
| | 6 | |
3|x|*m−2m= |x|*m+3|x|−2m−6 ⇒ .......... |x|= |
| |
| | 3−2m | |
| | 6 | |
równanie sprzeczne ⇔ |
| <0 ⇒ m ....... |
| | 3−2m | |
3 kwi 19:08
wilk: ogólnie wszystko rozumiem tylko po przekształceniu m∊(3/2 , ∞) a według. odp. m∊<3/2,∞)
chyba że coś zostało przeze mnie pominięte i dlatego ten nawias się nie zgadza
3 kwi 19:21
wilk: już mam m≠3/2
3 kwi 19:24
Eta:
i dla 3−2m=0 −−− równanie też sprzeczne
3 kwi 19:26