udowodnij ,że
pytalski: Udowodnij,że punkty A=(1,2),B=(−2,8) i C=(−25,54) są współliniowe.
3 kwi 18:38
jakubs: np. Wyznaczyć równanie prostej przechodzącej przez A i B i sprawdzić czy C należy do tej
prostej.
3 kwi 18:51
Mirek: czyli układ równań?
Coś takiego :
2=1a+b
8=−2a+b'
3 kwi 18:53
jakubs: Tak
3 kwi 18:54
Mirek: znaczy równanie prostej ab wpostaci Y=ax+b
3 kwi 18:54
Mirek: ok dzieki
3 kwi 18:54
Tadeusz:
...albo sprawdzić współczynniki
3 kwi 18:55
jakubs:
6=−3a
a=−2
b=4
y=−2x+4
I teraz wystarczy podstawić.
3 kwi 18:56
3 kwi 18:59