rozwiąż równanie
armadilo: Witajcie
Polecenie brzmi rozwiaz równanie
C) 2x3 − 3x2 − 3x + 2 = 0
D) x4 − 2x2 − 8 = 0
3 kwi 18:32
wredulus:
pytanie brzmi ... i w czym problem?
(C) zauważ, że jednym z rozwiązań będzie x=−1
dzielisz w(x) = 2x3−3x2−3x+2 przez (x+1) i później liczysz Δ i odnajdujesz kolejne
rozwiązania
(D) niech t=x2 ; t≥0 ... i liczysz Δ, szukasz (nie ujemnych) rozwiązań t1 i t2 ... wracasz z
podstawieniem
3 kwi 18:36
armadilo: Przepraszam ale właśnie w tym rzecz ze nie rozumiem skąd sie tam wzięło x=−1. Siedze nad tymi
przykładami i nie wiem jak tu postawić nawiasy nawet
3 kwi 18:47
3 kwi 18:48
armadilo: Czytam i czytam i wszystkie przykłady wydają sie dość proste, są dwa takie same nawiasy i
wychodzi gładko... A tutaj niemożliwe przecież żebym dwa takie same nawiasy miała.
2x3−3x2−3x+2=0
2x2(x−3/2)−3(x−2/3)=0
Nawiasy są różne, ale to innego może z tego wyjść?
3 kwi 19:12
armadilo: Proszę o pomoc, to dla mnie naprawdę nielogiczne.
3 kwi 19:35
Maslanek: A gdybyśmy te nawiasy postawili w innych miejscach?
2x
3−3x
2−3x+2=0
2x
3+2−3x
2−3x=0
2(x
3+1)−3x(x+1)=0
2(x+1)(x
2−x+1)−3x(x+1)=0
Dalej Ty
3 kwi 19:37
armadilo: o matko. Faktycznie robi sie dużo prościej, dziekuje. A w drugim przykładzie jest tylko jeden
nawias tak?
3 kwi 20:32