Wyznacz najwiekszą i najmniejsza wartosc funkcji
muka: Wyznacz najmniejsza i największa wartość funkcji kwadratowej f(x)= −3x2+2x+1 w <−1,2>
3 kwi 17:53
J:
1) f(xw) = ..
2) f(−1) = ..
3) f(2) = .. i najmniejsza wartość oraz najwieksza.
3 kwi 17:56
muka: Nie bardzo rozumiem o co chodzi?
3 kwi 18:00
ZKS:
Liczysz odciętą wierzchołka paraboli jeżeli należy do danego przedziału to mamy wartość
największą ponieważ a < 0. Następnie liczymy wartości dla argumentów na krańcach przedziału
i wybieramy wartość najmniejszą [oraz największą jeżeli odcięta wierzchołka nie należy do
danego
przedziału].
3 kwi 18:06
muka: co znaczy f(Xw)?
3 kwi 18:07
muka: kompletnie tego nie romumiem możecie mi to rozwiazac z gory dzieki
3 kwi 18:09
ZKS:
xw − odcięta wierzchołka paraboli.
3 kwi 18:10