Suma początkowych wyrazów ciągu arykmetycznego
Adamigosvipos: Wyznacz liczbę wyrazów skróconego ciągu arytmetycznego oraz oblicz ich sumę.
a) −5,−2,1,4,....,286
Jak to zrobić ?
3 kwi 17:37
Adamigosvipos: Proszę o pomoc pile !
3 kwi 17:40
Ajtek:
a
1=−5
a
2=−2
a
3=1
....
a
n=286
Ile wynosi różnica

a
n=a
1+(n−1)*r ← wyliczysz ile jest wyrazów czyli n.
A później podstaw do wzoru na sumę.
3 kwi 17:53
Adamigosvipos: r=2 ?
3 kwi 17:55
Ajtek:
Że jak?
3 kwi 17:56
Adamigosvipos: Nie wiem ile
3 kwi 17:59
Adamigosvipos: r = 3 tak ?
3 kwi 18:00
Ajtek:
O mamo!

r=a
2−a
1
3 kwi 18:00
Ajtek:
Tak r=3.
3 kwi 18:01
Adamigosvipos: źle spojrzałem
3 kwi 18:07
Ajtek:
Teraz wylicz n. Podstaw to do mojego wzoru.
3 kwi 18:07
zawodus: Cześć
Ajtek
3 kwi 18:08
Adamigosvipos: wychodzi mi a−= −8+3n i co dalej z tym zrobić ?
3 kwi 18:09
Ajtek:
Cześć
zawodus 
.
Za a
n podstaw 286, to jest ostatni wyraz "n−ty" tego ciągu.
3 kwi 18:10
zawodus: Miałeś podstawić za an i policzyć n.
3 kwi 18:11
Adamigosvipos: A no tak. zapomniałem za an podstawić
3 kwi 18:11
Adamigosvipos: n=98 tak mi wyszło. Dobrze ?
3 kwi 18:13
Ajtek:
Chyba tak

.
Teraz policz sumę wyrazów tego ciągu.
3 kwi 18:19
Adamigosvipos: Czyli Sn=a1+an/2*n
3 kwi 18:24
Ajtek:
Yhy.
3 kwi 18:27
Adamigosvipos: Dzięki za pomoc . Mam pytanie będziesz jeszcze tu ? Bo jakbym potrzebował pomocy to wolałbym
się kogoś zapytać niż znowu szukać
3 kwi 18:27
Ajtek:
Powinienem być.
3 kwi 18:28
Adamigosvipos: Aha to ok
3 kwi 18:32