...
mati: Czy może to ktoś sprawdzić :
Ile jest liczb czterocyfrowych podzielnych przez 3 lub 11 lub 12
r=3
a1=1002
an=9999
n=3000
r=12
a1=1008
a2=9996
n=750
r=11
a1=1001
a2=9999
n=819
NWW (3,11,12) = 132
r=132
a1=1056
an=9900
n=68
A=3000+819+750−68=4501
dobrze ?
3 kwi 17:27
mati: ?
3 kwi 19:18
Kermi: Mati a takie coś
Oblicz sume wszystkich liczb trzycyfrowych których zapis w układzie dziesiętnym kończy się
cyfrą 3 lub 7
Oblicz sumę liczb trzycyfrowych podzielnych przez 3 i niepodzielnych przez 5
Zaraz spróbuje te zadania twoich sposobem
3 kwi 20:11
Marcin: Zarówno w pierwszym, jak i w drugim ciągu uwzględniasz liczbę np. 12, czyli liczysz ją dwa
razy. NWWtych trzech liczb nie uwzględnia 12, więc nawet odejmując NWW, 12 nadal jest
policzona dwukrotnie.
3 kwi 20:14