funkcja wykladnicza
Robaczek: Cześć, mógłby mi ktoś wyjaśnić dla jakich wartości parametru k dane równanie ma jedno
rozwiązanie?
6x=k−5
Wpadłem na to, że dla k=6
bo wtedy 6−5=1
Czyli całą funkcję przesuwamy o jedno w dół więc jest jedno miejsce zerowe
3 kwi 17:04
J: Warunek: k − 5 > 0 ⇔ k > 5
3 kwi 17:07
Robaczek: To mam w odpowiedzi, ale skąd to wiem?
3 kwi 17:08
ZKS:
Dla k ∊ (5 ; ∞).
3 kwi 17:08
ZKS:
6x = k − 5 ⇒ 6x + 5 = k
Niech f(x) = 6x + 5 zbiór wartości funkcji f(x) to ZWf = (5 ; ∞).
3 kwi 17:09
Robaczek: ZKS: nic mi to nie dało bo to inaczej k>5
alee dlaczego.
3 kwi 17:10
Tadeusz:

dla k−5>0 ⇒ k>5
3 kwi 17:10
Robaczek: dziękuje! Nie było tej odpowiedzi wcześniej.
3 kwi 17:10
Mila:

6
x+5=k
f(x)=6
x+5
dla k>5 jedno rozwiązanie
3 kwi 17:12