wykres funkcji kwadratowej z wart. bezwzgędną
matemax: Narysuj wykres funkcji i odczytaj własności:
a) f(x)= − |x2 + 5x + 6|
b) f(x)= | x2 − 4x| −1
3 kwi 16:23
wredulus:
A) narysuj n(x)=x2+5x+6, nastepnie 'nanies' wartosc bezwzgldna , a nastepnie przerzuc wszystko
symetrycznie wzgledem osi OX
b) analogicznie
3 kwi 16:25
matemax: a jakie są współrzędne wierzchołków?
3 kwi 16:28
J: ad a) Mozna od razu po narysowaniu n(x) , odbić to, co jest nad osią OX.
3 kwi 16:29
J: Wierzchołków czego ?
3 kwi 16:30
wredulus:
Matemax ... to Ty juz musisz policzyc/wyznaczyc gdzie jest wierzcholek i miejsca zerowe
3 kwi 16:31
matemax: ale jak to zrobić skoro w żadnym z tych przypadków nie mam jak obliczyć delty?
3 kwi 16:32
matemax: Wierzchołków paraboli
3 kwi 16:32
wredulus:
Jak nie masz jak obliczyc delty

x
2+5x+6 = (x+2)(x+3)
3 kwi 16:33
wredulus:
x2−4x = x*(x−4)
3 kwi 16:34
matemax: a tym przykładzie tak, a co wtedy z −1?
a jak obliczyc deltę w b)?
3 kwi 16:34
J: To parabola ma więcej niż jeden wierzchołek ?
3 kwi 16:34
matemax: to są dwie parabole skoro są dwa przykłady.
3 kwi 16:36
J: A rozumiem..
3 kwi 16:38
matemax: to wytłumacz mi ktoś co mam zrobić z tym − przed wartością bezwzględną?
i jak obliczyć deltę w b)?
3 kwi 16:42
J: napisał Ci "wredukus" : f(x) = (x+2)(x+3) , widzisz miejsca zerowe ?
| | −b | | −Δ | |
wierzchołek paraboli (xw,yw), gdzie xw = |
| , yw = |
| |
| | 2a | | 4a | |
3 kwi 16:44
J: w b) liczysz Δ tak samo jak w a)
3 kwi 16:45
matemax: Dobrze, ale to już mam. Narysowałam parabolę z wierzchołkiem (−2,5 ; −1/4) i odbiłam to co pod
osią x do góry. tylko teraz co z tym − przez wart. bezwzględną?
3 kwi 16:46
J: To teraz wszystko znad osi OX , pod oś OX . i koniec.
3 kwi 16:50
matemax: ale tam jest ten minus, nie powiesz mi, że to nic nie zmienia.
3 kwi 18:17
wredulus:
i później tenże minus 'przerzuca' wszystko wzgledem osi OX
patrz co na samym początku Ci napisałem
3 kwi 18:34