oblicz objetosc ostroslupa
Magy: Bardzo prosze o pomoc
zad 1
Wysokosc ostroslupa prawidlowego szesciokatnego jest rowna 12 cm a obwod jego podstawy wynosi
36cm.Oblicz objetosc tego ostroslupa
3 kwi 16:09
J: | | 1 | |
V = |
| πr2*H , a " r ' to bok sześciokata foremnego |
| | 3 | |
3 kwi 16:11
wredulus:
Skoro znasz obwod ... to jaka jest dlugosc boku podstawy

To jakie hedzie pole podstawy

Podstawiasz do wzoru naobjetosc ... koooniec
3 kwi 16:12
wredulus:
J ... yyyy ... od kiedy szesciokat o boku r ma takie samo pole co kolo o promieniu r
3 kwi 16:13
J: Pomyliłem ze stożkiem..
3 kwi 16:13
Magy: dlugosc boku podstawy ma 6 , ale nie mam pojecia pod jakie wzory to podstawiac
3 kwi 16:16
J: A z czego "składa się" sześciokąt foremny ?
3 kwi 16:22
wredulus:
Uuu uuu ja moge ja moge

... z bokow ... i to z 6 bokow
3 kwi 16:23
Magy: napisalam z prosba o pomoc wiem z czego sie sklada i znam podstawy jednakze jestem na tyle
glupia ze nie umiem rozwiazac tego zadania wiec moglby ktos sie pofatygowac i je zrobic?
bylabym bardzo wdzieczna
3 kwi 16:29
wredulus:
Skoro wiesz z czego sie sklada ( i tu nie chodzi o 'z 6 bokow') to jestes w stanie wyliczyc
jego pole korzystajac wlasnie z tejze obserwacji
3 kwi 16:32
J: W podstwie masz 6 trójkatów równobocznych o boku a = 6
3 kwi 16:33
Magy: Pp wyszlo mi 54 pierwiastkow z 3
V= 1/3 Pp*H
V=1/3 * 54 pierwiastkow z 3 * 12
3 skroce z 54 wyjdzie 18 pierwiastkow z 3
V=12*18 pierwiastkow z 3
V=216 pierwiastkow z 3
dobrze czy gdzies sie pomylilam?
3 kwi 16:43
J: Dobrze..
3 kwi 16:53