zapisz w najprostszej postaci
paula: witam,nie za bardzo wiem jak rozwiązac ten przykład:
3√18− 5√200+ 3√8− √32=
3 kwi 15:39
J:
18 = 2*9 , 200 = 2*100 , 8 = 2*4 , 32 = 2* 16 i kombinjuj.
3 kwi 15:44
paula: doszłam do tego
= 3√2x9− 5√2x100+ 3√2x4− √2x16 i dalej nie wiem
3 kwi 16:06
wredulus:
Czyli przepisalas podpowiedz i nic pozatym
Zauwaz ze √18 = √2*9 = √2*√9 = √2 *....
Analogicznie pozostale
3 kwi 16:10
Beforeu: 3* √9* √2 − 5*√100*√2+3*√4*√2−√2*√16 = 3*3*√2−5*10*√2+3*2*√2−4* √2 =9
*√2−50* √2+6*√2−4*√2 = −31*√2
3 kwi 16:13