Podzielność
jakubs: Liczba (157−117)(135−105) jest podzielna przez:
Jakaś wskazówka ?
3 kwi 15:37
Godzio:
A jakieś odpowiedzi, bo ta liczba ma sporo dzielników
3 kwi 15:40
muflon: a przez co ma byc podzielna?
3 kwi 15:40
jakubs: A. 15
B. 13
C. 7
D. 12
Soorki nie dopisałem
3 kwi 15:40
Godzio:
an − bn = (a − b)(an−1 + an − 2b + an − 3b2 + ... + abn − 2 + bn − 1)
Skorzystaj z tego wzoru w obu nawiasach
3 kwi 15:41
Janek191:
Ta liczba jest podzielna przez 4*3 = 12
3 kwi 15:44
jakubs: Godzio nie ma jakiegoś łatwiejszego sposobu ? Tu będzie sporo wypisywania.
3 kwi 15:58
jakubs: No i druga sprawa, to że taki wzór ciężko będzie zapamiętać na maturkę
3 kwi 16:03
Piotr 10: jest w tablicach ten wzor
3 kwi 16:04
jakubs: A to w takim razie spoko, rzadko patrzę do wzorów. Dzięki
3 kwi 16:05
jakubs: Liczba 8+82+83+...+850 jest podzielna przez:
A. 72
B. 32
C. 16
D. 144
8(1+8+82)+...+848(1+8+82)=73(8+84+...+848)=73*8(1+83+...+847)
3 kwi 16:21
Godzio:
Może dwójkami ?
8(1 + 8) + 83(1 + 8) + ... + 849(1 + 8) = (1 + 8)(8 + 83 + ... + 849) = 72 * ...
3 kwi 16:23
jakubs: No właśnie spróbowałem po dwie cyfry w nawiasie i wyszło 72. Dzięki
3 kwi 16:28