Ten typ zadań ? jak robić ?
Damian: Kąt α jest taki, że cosα + sinα = 4/3 . Oblicz wartość wyrażenia I cosα − sinα I
Jak robić tego typu zadanka ? tu nie chodzi chyba o to żeby wyliczyć cosα = 4/3 − sinα bo to
chyba nic nie da... zapewne muszę to pierwsze równanie jakoś przekształcić żeby otrzymać
wartość cosα − sinα

?
3 kwi 15:01
Hajtowy:
a później już łatwo
3 kwi 15:09
Hajtowy: Pamiętaj, że |cosα − sinα| = √(cosα − sinα)2
3 kwi 15:10
Damian: no tak wiem

wyszło mi dobrze, ale ja zrobiłem to tak:
x = I cosα − sinα I / ()
2
x
2 = (cosα − sinα)
2
czyli właściwie to samo tak samo

Podnosząc do kwadratu mogę od razu pozbyć się wartość
bezwzględnej bo wtedy ta wartość jest zawsze ≥ 0 tak



3 kwi 15:22