Planimetria
Stachu:

Odcinek łączący środki trapezu dzieli ten trapez na dwie figury o polach równych 12 i 18.
Oblicz pola trójkątów, na którze dzieli ten trapez przekątna trapezu.
3 kwi 14:47
muflon: w treści jest środki tra[ezu, czu środki ramion trapezu?
3 kwi 14:53
Stachu: środki ramion trapezu. Przepraszam mój błąd
3 kwi 14:55
Stachu: Pomoże ktoś?
3 kwi 15:17
Stachu: ?
3 kwi 15:35
muflon: Spróbuj użyć podobieństwa
3 kwi 15:39
Godzio:
| | a + c | | c + b | |
P = P1 + P2 = |
| * h1 + |
| * h2 |
| | 2 | | 2 | |
h = h
1 + h
2
P
1 = 12
P
2 = 18
Szukane pola
Chyba więcej nie potrzeba
3 kwi 15:44
muflon:
3 kwi 15:52
Stachu: Skoro podali pola tych trapezów to chyba trzeba dojść do wyniku liczbowego?
3 kwi 16:04
Godzio:
Napisałem wszystko z czego trzeba skorzystać. Wykaż się trochę.
3 kwi 16:09