f. wymierna
trololo: rozwiąż równanie:
3 kwi 14:21
wredulus_pospolitus:
i problem polega na
3 kwi 14:30
muflon: 1.DZIEDZINA
3 kwi 14:30
Tadeusz:
... wczoraj "biegał" z tym samym −
3 kwi 14:31
Janek191:
x ≠ 2
| x + 1 | |
| + 0,5 ( x − 1)2 = 2 |
| x − 2 | |
| x + 1 | |
| + 0,5( x2 − 2x + 1) = 2 |
| x − 2 | |
| x +1 | |
| + 0,5 x2 − x + 0,5 = 2 / *( x − 2) |
| x − 2 | |
x + 1 + 0,5x
3 − x
2 − x
2 + 2x +0,5 x − 1 = 2x − 4 / *2
2 x + 2 + x
3 − 4x
2 + x − 2 = − 8
x
3 − 4x
2 + 3x + 8 = 0
x = −1 jest pierwiastkiem równania, bo
− 1 − 4 − 3 + 8 = 0
Dzielimy lewą stronę przez x + 1
a następnie rozwiązujemy równanie kwadratowe.
3 kwi 14:40
trololo: D=R\{2}
przerzucam 2 na lewo i obustronnie /*(x−2)
po zsumowaniu dostaje 0,5x3−2x2+1,5x+4=0 /*2
x3−4x2+3x+4=0
(x−2)(x2−2x−4)=0
x=2 − sprzeczność, a z (x2−2x−4) wychodzi z pierwiastkiem a według odp. x=−1
3 kwi 14:48
trololo: dobra, już mam bląd, dzieki
3 kwi 14:51
Janek191:
4*2 = 8 !
3 kwi 14:52