Geometria analityczna
jakubs: Prosta o równaniu 4x−3y−11=0 przecina okrąg o środku S=(2;4) w punktach C i D. Długość odcinka
CD jest równa 8. Wyznacz równanie tego okręgu.
Jakaś wskazówka ?
3 kwi 14:02
muflon: Zadanie analogiczne jak z matury rok temu:
1.Rysunek
2. Odległość między pkt S a prostą
dalej pokombinuj
3 kwi 14:06
muflon: powiedz jaka jest odpowiedź?
3 kwi 14:08
J:

Masz jeszcze jedną podpowiedź , musisz obliczyć "r"
3 kwi 14:12
jakubs: Już rozwiązałem. Dziękuję za pomoc
odpowiedz (x−2)2+(y−4)2=25
3 kwi 14:15
muflon: Dobrze
3 kwi 14:21
Tadeusz:

prosta y=4x/3−11/3
Punkty C=(x
C, 4x
C/3−11/3)
D=(x
D, 4x
D/3−11/3)
|CD|=
√16/9(xD−xC)2+(xD−xC)2=5/3
√(xD−xC)2=5/3|x
D−x
C|
|x
D−x
C|=24/5
...itd −
3 kwi 14:23
jakubs: Jakoś zablokowałem się na tym zadanku i nie zauważyłem tam trójkąta równoramiennego, a dzięki
temu wszystko stało się proste.
3 kwi 14:24
muflon: Ja niestety w tamtym roku na maturze zablokowałem się na analogicznym zadaniu, oby w tym roku
było lepiej
3 kwi 14:30
jakubs: Miejmy nadzieję
3 kwi 14:32