matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Przedstaw wzór funkcji w postaci kanonicznej.
Suja:
Funkcja kwadratowa okreslona jest wzorem F(x) = x
2
+2x−2 . Przedstaw wzór funkcji w postaci kanonicznej.
3 kwi 13:40
ICSP:
f(x) = x
2
+ 2x − 2 = x
2
+ 2x + 1 − 1 − 2 = (x+1)
2
− 3
3 kwi 13:45