pomocy :(
MAJECZKA: LICZBY RZECZYWISTE.! prosze to dla mnie ważne.!
1.ZAPISZ LICZBĘ 274500000 W POSTACI a * 10k gdzie a ∊<1,10> i k ∊ C.
2.sznurek o długości 10m pocięto na trzy części, których stosunek długości jest równy 3:5:7.
jaką długośc ma najkrótsza z tych części?
2.największa spośród liczb: a)0,(27) b)0,2(7) c)0,2(27) d)0,2(727)
3.podaj przykłąd liczb wymiernych a i b spełniających warunek 511 < a < b < 611
1 lis 14:50
majeczkaaa: POMÓŻCIE ZROBIĆ MI TE ZADANIA PROSZĘĘĘĘĘĘ WASSS.



!
1.ZAPISZ LICZBĘ 274500000 W POSTACI a * 10k gdzie a ∊<1,10> i k ∊ C.
2.sznurek o długości 10m pocięto na trzy części, których stosunek długości jest równy 3:5:7.
jaką długośc ma najkrótsza z tych części?
3.największa spośród liczb: a)0,(27) b)0,2(7) c)0,2(27) d)0,2(727)
4.podaj przykłąd liczb wymiernych a i b spełniających warunek 511 < a < b < 611
1 lis 15:51
Nikka: Zad.1
Nie mam pewności czy tak ma to wyglądać, ale:
274500000=200000000+70000000+4000000+500000=2*108+7*107+4*106+5*105
1 lis 16:28
Nikka: zad.2
W zadaniu drugim są podane ułamki okresowe:
a) 0,(27)=0,272727...
b) 0,2(7)=0,277777...
c) 0,2(27)=0,2272727...
d) 0,2(727)=0,2727727727...
Porównaj cyfry po przecinku. Największą jest b)
1 lis 16:36
druga pomoc : ad.1)innymi słowy,zapisz to w notacji wykładniczej
=2,745*108
1 lis 16:49