suma ciągu
martyna: Oblicz sumę 1 −4 + 7 − 10 +13 −16 ... , gdy suma ta ma:
a) 2n składników
b) 2n + 1 składników
c) n składników.
a) −3n
to łatwo obliczyć
czy mógłby mi ktoś pomóc zrozumieć dalsze podpunkty ? prosiłbym o rozpisanie krok po kroku bo
to zadanie mnie przytłacza
3 kwi 12:53
martyna: *prosiłabym
3 kwi 12:55
Janek191:
a) wynik − 3 , a nie − 3n
3 kwi 13:01
J: A jak "Janek191" doszedłes do tego wyniku ?
3 kwi 13:08
martyna: J : to jest suma 2 ciągów
ciagu o wyrazie a1= 1 r = 6 i ciągu a1=−4 i r=−6
wyrazów jest 2n więc każdy ciąg ma n wyrazów
podpowie ktoś jak rozwiązać dalsze punkty
3 kwi 13:10
J: Niech n = 2: S2n = S4 = 1 − 4 + 7 − 10 = − 6 = −3n
3 kwi 13:10
martyna: Janek 191 masz racje zgadza sie
3 kwi 13:10
J: O tym mówię,ze twój wynik jest poprawny: −3n , a nie − 3 jak napisał "Janek"
3 kwi 13:11
martyna: *suma 2 sum ciągów arytmetycznych
3 kwi 13:11
martyna: luzik za dużo by nie ucieli za to że nie ma n przy −3

a dalsze punkty ma ktoś pomysł jak rozwiązać i wytłumaczyć w sensowny sposób

mam odpowiedzi
jak coś. Na necie szukałam i znalazłam jak ktoś tłumaczył ale nic nie rozumiem
3 kwi 13:12
Janek191:
a) Jednak było dobrze S = − 3 n
3 kwi 13:12
J: A no własnie
3 kwi 13:13
J: S2n = − 3n
3 kwi 13:15
Janek191:
Czy w b) jest − 2 n + 6 ?
3 kwi 13:16
martyna: zgadza sie

mogę podać odpowiedzi do dalszych punktów jeśli trzeba
ale co mi z odpowiedzi ? jak nie rozumiem jak to rozwiązać
3 kwi 13:16
martyna: odpowiedź b:
b: 3n +1 to jest odpowiedź,,,
wiecie Co

zaraz przepiszę tutaj jak ktoś na necie tłumaczył moze wy zrozumiecie i
wytłumaczycie ok ?
3 kwi 13:18
martyna: to jest odpowiedź zamieszczona na innym forum:
Można tak.
Ciąg 1, −4, 7, −10,... ma ogólny wyraz
| | n−1 | |
an= {1+ |
| * 6 dla n nieparzystych |
| | 2 | |
| | n | |
an={−4− |
| −1 * 6 dla n nieparzystych |
| | 2 | |
a) Zauważmy, że suma nieparzystego wyrazu i nastęoującego po nim wyrazu parzystego jest stała y
wynosi −3. W tym przypadku takich par jest n, więc ich suma = −3n.
| | 2n+1−1 | |
b) Z poprzedniego suma pierwszych 2n wyrazów jest −3n. Ostatni wyraz a 2n+1=1+ |
| * |
| | 2 | |
6 =1+ 6 *n. Stąd suma wszystkich = −3n +1 + 6n=...
c) Można rozważyć dwa przypadki: n jest parzyste lub n jest nieparzyste.
| | n | | n−1 | | n−1 | |
W pierwszym suma =−3 |
| . W drugim −3 |
| +1+ |
| * 6=... |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
3 kwi 13:22
martyna: tutaj zamieściłam odpowiedź jeśli ktoś by mi to wytłumaczył byłabym wdzięczna

szczególnie nie rozumiem tego :
Ciąg 1, −4, 7, −10,... ma ogólny wyraz
| | n−1 | |
an= 1+ |
| *6 dla n nieparzystych |
| | 2 | |
| | n | |
an=−4− |
| −1)* 6 dla n nieparzystych |
| | 2 | |
dlaczego te ogólne wyrazy zostały pokazane w taki sposób ?
3 kwi 13:25
martyna: | | n | |
an = −4 − ( |
| −1)*6 oczywiście to w nawiasie którego zapomniałam dodać wyżej |
| | 2 | |
3 kwi 13:31
Janek191:
an = ( −1) n + 1 * ( 3 n − 2)
więc
a2n + 1 = 6n + 1
więc
S2n + 1 = − 3n + 6n + 1 = 3n + 1 ?
3 kwi 13:38
martyna: tak wynik się zgadza
3n+1 to jest prawidłowy wynik w punkcie B
3 kwi 13:40
Janek191:
Czyli b) jest dobrze
3 kwi 13:41
martyna: Janek a jak ustaliłeś wzór na n−ty wyraz ?
an=(−1)n+1 *(3n−2)
czym się sugerowałeś ?
3 kwi 13:43
martyna: zgadza sie dobrze napisałeś
3 kwi 13:43
Janek191:
Mój wzór na a
n jest dużo lepszy !
3 kwi 13:44
martyna: zgadza sie

a jak wpadłes na ten pomysł ?

staram się przeniknąć do twojego umysłu

hehe
3 kwi 13:45
Janek191:
Główkowałem tak, by wyszło dobrze

I jest, bo
a
1 = (−1)
2 *( 3*1 − 2) = 1*`1 = 1
a
2 = (−1)
3*( 3*2 − 2) = − 1*4 = − 4
a
3 = (− 1)
4*( 3*3 − 2) = 1*7 = 7
a
4 = (−1)
5 *(3*4 − 2) = −1 *10 = − 10
itd.
zatem
a
2n + 1 = ( − 1)
2n + 1 + 1*[ 3*( 2n + 1) − 2] = 1*[ 6n + 3 − 2] = 1*(6n + 1) = 6n + 1
S
2n + 1 = S
2n + a
2n + 1 = − 3 n +( 6n + 1) = 3n + 1
3 kwi 13:49
martyna: ojej

ale Ty masz głowę

ciekawy pomysł tylko ciężko na to wpaść

ukłon z mojej strony
dla Ciebie !
3 kwi 13:53
Janek191:
| | n | |
c) Jeżeli n jest parzyste, to n = 2* |
| |
| | 2 | |
| | n | | 3 | |
Sn = S2*n2 = − 3* |
| = − |
| n |
| | 2 | | 2 | |
Jeżeli n nieparzyste, to n − 1 jest parzyste
| | n −1 | |
Sn = Sn −1 + an = S2*(n−12) + an = − 3* |
| + (−1)n + 1*(3n − 2) |
| | 2 | |
3 kwi 14:18
Janek191:
I co ?
3 kwi 14:44
martyna: Janek wszystko się zgadza

wielkie dzięki

będe musiała jedynie utrwalić sobie twój
sposób bo on cieżki do wymyślenia jest
wyniki się zgadzają
3 kwi 14:47
martyna: wielkie dzięki !
3 kwi 14:47
Janek191:
a) ( 1 − 4) + ( 7 − 10) + (13 − 16) + ....
więc
S2n = n* (−3) = − 3 n
3 kwi 14:55
martyna: ten sposób nawet jest łatwiejszy niż mój w pkt a). dzieki
3 kwi 14:59