X
Kermi: Porażka dzisiaj ze mną....
Trzy liczbą tworzą ciąg arytmetyczny.Wiedząc,że suma tych liczb jest równa 3,a iloczyn jest
równy −3 wyznacz ten ciąg.
Zadanie wydaje sie byc proste. Mam trudnosc z zapisem iloczynu...
3 kwi 12:43
J:
x + y + z = 3
x*y*z = − 3
2y = x + z
3 kwi 12:46
ja: x+y+z=3
x*y*z=−3
__________
3 kwi 12:46
Aga1.: Niech a1=a, wtedy
a+a+r+a+2r=3//:3
a+r=1⇒r=1−a
I podstaw do drugiego równania
a(a+r)(a+2r)=−3
3 kwi 12:47
J: Masz dwa ciągi: − 1, 1 , 3 lub 3 , 1 , − 1
3 kwi 12:52
Kermi: tak tak juz wiem,dzięki
.Takie proste..ehh.....
3 kwi 12:54
J: Nie komplikujcie ... x + z = 3 − y , 2y = 3 − y ⇔ 3y = 3 ⇔ y = 1 , a dalej ..z górki
3 kwi 12:54