Geometria z algebra liniowa
fines1g: Witam! Proszę o pomoc w zadaniu:
1) Napisać parametryczne równanie prostej L zawierającej wysokość trójkąta poprowadzoną z
wierzchołka C.
A=(2,1), B=(0,2), C=(4,6)
Moje rozwiązanie:
S(AB)=(2+0/2),(1+2/2)=(1,1 1/2)
wektor[C,E]=E−C=(1−4,6−1 1/2)=[−3, 4 1/2]
L:
x=4−3t
y=6+4 1/2t
2) Czy prosta L przecina odcinek AB
1=4−3t => t=1
1 1/2= 6 +4 1/2t => t=−1
odp: Prosta L nie przecina odcinka AB
3) Znaleźć składową wektora CB prostopadłą do prostej L.
Proszę o sprawdzenie poprzednich punktów, oraz o pomoc w 3 punkcie
3 kwi 12:16