| 1 | 1 | |||
Proste y= | x +2 oraz 6x+ay−7=0 są prostopadłe, jeżeli: a=−3, b=−1,c= | , d=2 Błagam o | ||
| 3 | 2 |
| 1 | ||
a możesz mi podpowiedzieć czemu?ja obstawiałam c odpowiedz czyli | ||
| 2 |
| 1 | ||
y = | x + 2 | |
| 3 |
| 6 | 7 | |||
6 x + a y − 7 = 0 ⇒ a y = − 6 x + 7 ⇒ y = − | x + | |||
| a | a |
| 1 | 6 | ||
*[ − | ] = − 1 | ||
| 3 | a |
| − 6 | |
= − 1 ⇒ a = 2 | |
| 3a |
| −6 | ||
6x +ay − 7 = 0 ⇔ ay = − 6x + 7 ⇔ y = | x + 7, aby te proste były prostopadłe to musi być: | |
| a |
| −6 | −6 | ||
= − 3 ⇔ a = | = 2 | ||
| a | −3 |