Zbadaj przebieg zmienności funkcji
onet: Zbadaj przebieg zmienności funkcji
f(x)=5x*5−165+10
3 kwi 11:45
J: | | 11 | |
To funkcja liniowa: f(x) = − |
| x ... i gdzie problem ? |
| | 3 | |
3 kwi 11:56
onet: Mam taką treść zadanIa − zbadaj zmienność funkcji popytu na dobra. Nie mam pojęcia jak do tego
podejść, .. a mogła bym prosić krok po kroku jeżeli można.
3 kwi 12:10
onet: Jestem naprawdę z matematyki okropna noga, dlatego szukam pomocy na różnych forach od wczoraj
zastanawiam się nad zadaniem które muszę rozwiązać do poniedziałku. Wczoraj zaczęłam i ty też
rozwiązałeś mi pierwszą część , ale prawdę mówiąc nadal nie wiem co dalej, tak że ..., ogólnie
treść brzmi jak wyżej.
3 kwi 12:17
J:
Z matematycznego punktu widzenia, to funkcja jest funkcją malejącą, co może oznaczać,że popyt
na dobra maleje ... i to tyle.
Skąd wzięłaś ten wzór f(x) ?
3 kwi 12:41
onet: mam taki zestaw który dostaliśmy na zajęciach i tam właśnie są takiego typu zadania, te
wczorajsze też zaczynaja się od "zbadaj przebieg zmienności funkcji",
3 kwi 12:48
onet: f(x)=5x * 5−165−10
f(x) = −1115 x
f(x) = − 113 x
szczegółowo tak ma być?
3 kwi 12:52
ja: A dobrze zapisałaś ?
| | 11 | |
Jeżeli tak to D=R f'= − |
| <0 to f malejąca |
| | 3 | |
3 kwi 12:53
J: @ja , no Ameryki to nie odkryłeś.
| | 5 −16 | |
Pytam , skąd masz f(x) = 5x |
| |
| | 5 − 10 | |
3 kwi 12:56
onet: Tak napisałam dobrze, a jak myślisz trzeba to teraz na osi zaznaczyć.
3 kwi 12:57
onet: No mam takie gotowe dane.
3 kwi 12:58
ja:
3 kwi 13:07
ja: @J o ile pamiętam wczoraj też podałeś krytyce moje obl , następnie przepraszałeś .
Nikt Ameryki nie odkrywa, tylko zainteresowana chciała rach pochodnych. Trochę szacuku dla
innych.
3 kwi 13:09
onet: a te wczorajsze jak by to na osi było, z góry bardzo Ci dziękuję.
3 kwi 13:14
ja: @onet podejrzewam,że zagubiłaś x w liczniku i mianowniku. Bedę późnym popołudniem.
3 kwi 13:19
onet: o kurczątko faktycznie źle przepraszam, ma być tak:
f(x)=5x * x−16x+10
3 kwi 13:30
onet: Ale jestem naprawdę wstyd mi.
3 kwi 13:33
J: Nie miałem i nie mam zamiaru nikogo obrażać ...Chciałem Ci tylko zwrócić uwagę, że napisłem to
już wcześniej

Jesli czujesz się obrazony.. to przepraszam
3 kwi 13:42
onet: Ale fajne poruszenie na moich wpisach, cieszę się bo może uda mi się rozwiązać to co mi zadali.
Proszę o rozwiązanie dzięki.
J: przepraszam ale błędnie wpisałam wcześniej powinno być jak wyżej.
3 kwi 14:18
onet: zbadaj zmienność funkcjii
f(x)=5x*x−16x+10
4 kwi 11:03