matematykaszkolna.pl
Zbadaj przebieg zmienności funkcji onet: Zbadaj przebieg zmienności funkcji f(x)=5x*5−165+10
3 kwi 11:45
J:
 11 
To funkcja liniowa: f(x) = −

x ... i gdzie problem ?
 3 
3 kwi 11:56
onet: Mam taką treść zadanIa − zbadaj zmienność funkcji popytu na dobra. Nie mam pojęcia jak do tego podejść, .. a mogła bym prosić krok po kroku jeżeli można.
3 kwi 12:10
onet: Jestem naprawdę z matematyki okropna noga, dlatego szukam pomocy na różnych forach od wczoraj zastanawiam się nad zadaniem które muszę rozwiązać do poniedziałku. Wczoraj zaczęłam i ty też rozwiązałeś mi pierwszą część , ale prawdę mówiąc nadal nie wiem co dalej, tak że ..., ogólnie treść brzmi jak wyżej.
3 kwi 12:17
J: Z matematycznego punktu widzenia, to funkcja jest funkcją malejącą, co może oznaczać,że popyt na dobra maleje ... i to tyle. Skąd wzięłaś ten wzór f(x) ?
3 kwi 12:41
onet: mam taki zestaw który dostaliśmy na zajęciach i tam właśnie są takiego typu zadania, te wczorajsze też zaczynaja się od "zbadaj przebieg zmienności funkcji",
3 kwi 12:48
onet: f(x)=5x * 5−165−10 f(x) = −1115 x f(x) = − 113 x szczegółowo tak ma być?
3 kwi 12:52
ja: A dobrze zapisałaś ?
 11 
Jeżeli tak to D=R f'= −

<0 to f malejąca
 3 
3 kwi 12:53
J: @ja , no Ameryki to nie odkryłeś.
 5 −16 
Pytam , skąd masz f(x) = 5x

5 − 10 
3 kwi 12:56
onet: Tak napisałam dobrze, a jak myślisz trzeba to teraz na osi zaznaczyć.
3 kwi 12:57
onet: No mam takie gotowe dane.
3 kwi 12:58
ja: rysunek
3 kwi 13:07
ja: @J o ile pamiętam wczoraj też podałeś krytyce moje obl , następnie przepraszałeś . Nikt Ameryki nie odkrywa, tylko zainteresowana chciała rach pochodnych. Trochę szacuku dla innych.
3 kwi 13:09
onet: a te wczorajsze jak by to na osi było, z góry bardzo Ci dziękuję.
3 kwi 13:14
ja: @onet podejrzewam,że zagubiłaś x w liczniku i mianowniku. Bedę późnym popołudniem.
3 kwi 13:19
onet: o kurczątko faktycznie źle przepraszam, ma być tak: f(x)=5x * x−16x+10
3 kwi 13:30
onet: Ale jestem naprawdę wstyd mi.
3 kwi 13:33
J: Nie miałem i nie mam zamiaru nikogo obrażać ...Chciałem Ci tylko zwrócić uwagę, że napisłem to już wcześniej emotka Jesli czujesz się obrazony.. to przepraszam emotka
3 kwi 13:42
onet: Ale fajne poruszenie na moich wpisach, cieszę się bo może uda mi się rozwiązać to co mi zadali. Proszę o rozwiązanie dzięki. J: przepraszam ale błędnie wpisałam wcześniej powinno być jak wyżej.
3 kwi 14:18
onet: zbadaj zmienność funkcjii f(x)=5x*x−16x+10
4 kwi 11:03