x^2 + y^2 +2x +2y -2=0 co tu co będzie
andzia: x2 + y2 +2x +2y −2=0 Co tu będzie środkiem tzn. S=(a,b) a co promieniem r− POMÓżcie
3 kwi 11:33
J: Sprowadź do postaci : (x − a)2 + (y − b)2 = r2 , S(a,b) i promień = r
3 kwi 11:35
andzia: Próbowałam− wiem tyle tylko że promien to będzie prawdopodobnie √2 a dalej nie wiem jak
3 kwi 11:38
Janek191:
Np. x2 + y2 + 2x + 2y − 2 = 0
( x + 1)2 − 1 + ( y + 1)2 − 1 − 2 = 0
( x + 1)2 + ( y + 1)2 = 4 = 22
S = ( − 1; − 1) r = 2
3 kwi 11:43
andzia: Dzięki wielkie− rozumiem że w przedostatniej linijce powinno byc −4. Dzięki
3 kwi 11:46
Janek191:
Jest dobrze , bo przeniosłem ( − 4) na prawą stronę
3 kwi 11:47
andzia: no tak teraz to widzę dzięki
3 kwi 11:49