oblicz
michał: a) 4√768 :4√3=
b) (3√172 x 3√17)2=
c) (−0,027)23=
d) (22n)2 : (4n)2=
3 kwi 11:25
J: Coś próbujesz sam ?
3 kwi 11:27
michał: za bardzo nie wiem jak to obliczyc
3 kwi 11:36
J: | | √a | | a | |
a) |
| = √ |
| .. i zastosuj ten wzór. |
| | √b | | b | |
3 kwi 11:37
michał: nie jestem pewien,tak to ma być? pewnie źle,z matmy noga jestem
a) 4√768 :4√3= 4√256=16
3 kwi 13:39
J: Nie do końca dobrze.. √256 = 16 , a Ty masz 4√256 = 4√44 = 4
3 kwi 14:02
michał: aha,dzięki wielkie

a teraz jakbyś mógł wytłumacz mi kolejny punkt
3 kwi 14:07
J: 3√a2 * 3√a = 3√a3 = ?
3 kwi 14:15
michał: te potęgi sie dodaje czy mnozy?
3 kwi 14:29
J: am * an = am+n
3 kwi 14:36
michał: to bedzie a6
3 kwi 14:38
J: Nie.. Ile jest 3√a3
3 kwi 14:41
michał: √a?
3 kwi 14:46
J: Nie .. 3√a3 = (a3)1/3 = a3*(1/3) = a1 = a
3 kwi 14:50
michał: a skąd ta 13
3 kwi 14:55
J: Masz olbrzymie braki .... n√a = a1/n
3 kwi 15:05
michał: to to ja wiem że mam braki
3 kwi 15:06