stożek
Mikka: Błagam o pomoc...
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem prostokątnym o polu równym 8. Ile
jest równe pole powierzchni tego stożka?
1 lis 14:48
Nikka: masz podane odpowiedzi?
1 lis 15:28
Eta:
l −−− dł. tworzącej ( przyprostokatna trójkata
| | l2 | |
to: P= |
| =8 => l2= 16 => l=4
|
| | 2 | |
oraz H= r ( bo trójkąt jest też równoramiennym
więc r
2+H
2= l
2 => 2r
2 = 16 => r = 2
√2
zatem: r= H= 2
√2
P
c= πr( r+l) = 2
√2*π( 2
√2+4) = 2
√2*π(
√2+2) [j
2]
1 lis 15:35
Eta:
Poprawiam chochlika

P
c= 4
√2(
√2+2) [j
2] .... po wyłączeniu 2 przed nawias.
1 lis 15:38
Mikka: a no faktycznie... wielkie dzięki miałam chyba jakieś zaćmienie bo to przecież proste... xD
1 lis 16:32