matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz granicę
kasia188:
wyznacz granicę( bardzo proszę krok po kroku)
an=(1+
2
3n
)
n
bn=(
n+5
n
)
2n
3 kwi 10:36
Janek191:
n + 5
b
n
=(
)
2n
= [(1 +
5
n
)
n
]
2
n
więc lim b
n
= (e
5
)
2
= e
10
n →
∞
3 kwi 11:24
Janek191:
2
2
a
n
= ( 1 +
)
n
= [ (1 +
)
3n
2
]
2
3
3n
3n
więc lim a
n
= e
2
3
n →
∞
3 kwi 11:39