Ciąg geometryczny
Kermi: Znajdz iloraz ciągu geometrycznego (an) o wyrazach różnych od zera w którym (i tu mam problem
bo ksero mi odbiło dość nieczytelnie)
SAn = 2 Sn
lub
S2n=2 Sn
jak by to mogło wyglądac?
3 kwi 10:06
wredulus_pospolitus:
raczej druga opcja ... pierwsza opcja jest bez sensu
3 kwi 10:15
wredulus:
Znaczy ... sam zapis sens ma ... ale taki zapis niesie za soba znaczna ilosc warunkow, ktore
unemozliwiaja zachowanie tejze rownosci
3 kwi 10:25
J:
| | 1 − q2n | | 1 − qn | |
a1 |
| = 2a1 |
| ⇔ 1 − q2n = 2(1 − qn) |
| | 1 − q | | 1 − q | |
i podstawienie q
n = t ,t ≠ 0
3 kwi 10:30