ciagi
aga: dany jest nieskończony ciąg o wyrazach: −17, −13, −9 ... . dwudziesty wyraz tego ciągu jest
równy:
3 kwi 10:01
wredulus_pospolitus:
a
1 = −17
a
2 = −13
a
3 = −9
widzisz jakąś 'prawidłowość'

wskazówka: ciąg arytmetyczny
3 kwi 10:03
J: a1 = − 17 , a2 = − 13 , a2 − a1 = r , a20 = a1 + 19r
3 kwi 10:04
aga: własciwie to nie troche jestem zielona w tym. ale obliczalam podobonie jak kolega na dole
3 kwi 10:07
J: Pokaż na końcu obliczenia ... sprawdzimy .
3 kwi 10:13
wredulus_pospolitus:
to zejdź z kolegi i siadajcie do książek
3 kwi 10:14
aga: ha ha smieszne
3 kwi 10:32
aga: r=a3−a2= −9−(−13)= −5 + 13 = 8
r = 8
an = a1=(n−1)*r
a20= −17 = (20−1) * 2 = −17 = 2 * 19 = −17 +38 = 21
a w odpowiedziach nie mam takiej liczby
3 kwi 10:36
J: Policz jeszcze raz r.
3 kwi 10:56
wredulus_pospolitus:
r=a3−a2= −9−(−13)= −
5 + 13 = 8 czemu nagle z −9 zrobiło się −5
3 kwi 11:15
wredulus_pospolitus:
czemu (jezeli już) wyliczałas r=8
to później podstawione zostało r=2
3 kwi 11:15
kuba: ok troche błedów zrobilam. gdzies sie pogubilam w obliczeniach. ale juz wynik mi wyszedł
3 kwi 12:02