Rozwiąż nierówność
matura: Rozwiąż nierówność 3√2−x2≥0
3√2−x2≥0
x2≤3√2 /()3
x6≤2
x6−2≤0
(x3−√2)(x3+√2)≤0
Czy to do czegoś doprowadzi? Nie wiem za bardzo jak wykonać to zadanie.
3 kwi 09:18
J: Do niczego ....
3√2 = (6√2)2 czyli: x2 − 3√2 ≤ 0 ⇔ x2 − (6√2)2 ≤ 0 ⇔ (x + 6√2)(x − 6√2) ≤ 0
3 kwi 09:36
matura: dzięki
3 kwi 09:41
Adaa: jak zmieniłes te potęgi? nie rozumiem
3 kwi 09:53
wredulus_pospolitus:
3√2 = 21/3 = 22/6 = (22)1/6 = 6√22
działania na potęgach się kłaniają
3 kwi 09:55
J: 3√2 = 21/3 = (21/6)2 = (6√2)2
3 kwi 09:57
J: Witaj "wredulus" ... ładniej z nawiasem
3 kwi 09:57
Adaa: już widzę,dziękuje
3 kwi 09:58