Teoria grup
Raf: Wykazać, że jeśli dla każdego a∊G zachodzi równość a2=e, to G jest grupą abelową.
3 kwi 00:57
Raf: Jakaś wskazówka od czego zacząć?
3 kwi 00:57
Maslanek: W grupie mamy, że dla każdego a∊Gi stnieje a−1 takie, że a*a−1=e, gdzie e−element
neutralny grupy.
Stąd i z podanej równości wyżej możemy zapisać równość a*a−1=a*a. Mnożąc lewstronnie przez
a−1 dostajemy: a−1*(a*a−1)=a−1(a*a).
Ale w grupie działanie jest łączne, więc: (a−1*a)*a−1=(a−1a)*a ⇒ a−1=a.
Czyli każdy element tej grupy jest odwrotny do siebie.
Oczywiste jest więc, że dla każdego a∊G a−1*a=a*a−1=e, zatem jest to zarazem grupa
przemienna.
3 kwi 19:31
Raf: Kurcze tak samo myslałem, z definicji elementu symetrycznego w tej grupie każdy element jest
symetryczny względem siebie, ale doszedłem do wniosku, że przemienność zachodzi tylko dla tego
jednego elementu a i elementu do niego symetrycznego, ale przecież gdy weźmiemy dwa różne
elementy z G, na przykład a i b, to działanie już nie musi być przemienne
6 kwi 15:28
Raf: A może mamy wnioskować z tego, że grupa, w której każdy element jest symetryczny względem
siebie to grupa złożona tylko z tego jednego elementu, który jest jednocześnie elementem
neutralnym? Bo nie potrafię sobie wyobrazić innej grupy, w której każdy element byłby
symetryczny sam do siebie i miałaby w sobie dwa różne elementy.
6 kwi 15:47