tu też obliczyć granicę. krok po kroku:)
kasia188:
3 kwi 00:07
ICSP: pomijam lim
| 1 − x2 | | −(x2 − 1) | | −(x−1)(x+1) | |
| = |
| = |
| = |
| x3 − 1 | | x3 − 1 | | (x−1)(x2 + x + 1) | |
| | −(x+1) | | −(1+1) | | 2 | |
= |
| → |
| = − |
| |
| | x2 + x + 1 | | 1+1+1 | | 3 | |
| √3x − 3 | | √3(√x − √3 | | √3 | |
| = |
| = |
| → |
| x−3 | | (√x − √3)(√x + √3) | | √x + √3 | |
3 kwi 00:23
ICSP: tylko ty przepisz z lim oraz zamień strzałki na =
3 kwi 00:23
kasia188: błagam o pomoc z tym zad
3 kwi 00:29
kasia188: boże dzieki nie mogę zdzierżyć tych granic:(
3 kwi 00:29
ICSP: to są najprostsze możliwe przykłady
3 kwi 00:31
3 kwi 00:34
kasia188: wiem i to mnie zasmuca bardziej niż Cebie bo Ty to umiesz a ja niestety nie
3 kwi 00:35
ICSP: Podziel licznik i mianownik przez x .
Granica wyjdzie 3.
Dobranoc
3 kwi 00:38
kasia188: a możesz mi jeszcze wytłumaczyć dlaczego w tym 2 przykładzie to spierwiastkowałeś?
3 kwi 00:39
kasia188: dobranoc ale nie śmiej się ze mnie
3 kwi 00:44