jak obliczyć granicę krok po kroku?
kasia188: limx→+
∞(x−
√x2+10)
3 kwi 00:03
kasia188: proszę o pomoc
3 kwi 00:03
ICSP: tak samo jak granice ciągów.
3 kwi 00:08
pomocnik: | | 5x | | 5x | | 5 | | 5 | |
limx→∞ |
| =limx→∞ |
| =limx→∞ |
| = |
| =5 |
| | √x2+5 | | x√1+5/x2 | | √1+5/x2 | | 1+0 | |
3 kwi 00:09
ICSP: | | 5x | | 5 | |
lim |
| = lim |
| = 5 |
| | √x2 + 5 | | √1 + 5/x2 | |
lim (x −
√x2 + 10) = lim U{(x −
√x2 + 10)(x + √x2 + 10){x +
√x2 + 10} =
| | x2 − x2 − 10 | | 10 | |
= lim |
| = lim |
| = 0 |
| | x + √x2 + 10 | | x + √x2 + 10 | |
3 kwi 00:11
ICSP: poprawiam ułamek w drugiej granicy :
| (x − √x2 + 10)(x + √x2 + 10) | |
| |
| x + √x2 + 10 | |
3 kwi 00:13
kasia188: dzięki

i za wczoraj
3 kwi 00:14
kasia188: a umieściłam na forum jeszcze jeden typ zadania może w nim też mi pomożesz?
3 kwi 00:16
kasia188: a w tym mi pomożesz?
3 kwi 00:25
Mutiny: W puerwszym w oczy się skrócone mnożenie rzuca
3 kwi 00:39