| 1 − 5 | −4 | 2 | ||||
a) Wspólczynnik kierunkowy prostej AB wynosi: a = | = | = − | ||||
| 6 − 0 | 6 | 3 |
| 3 | ||
Proste do niej prostopadłe mają równanie: y = | x + b , a ta która przechodzi przez | |
| 2 |
| 3 | 5 | |||
punkt C(7,8) spełnia warunek : 8 = | *7 + b ⇔ b = − | , stąd równanie szukanej | ||
| 2 | 2 |
| 3 | 5 | |||
y = | x − | |||
| 2 | 2 |
| 0 + 6 | 5+1 | |||
b) Szukamy środka odcinka AB: xs = | = 3 i ys = | = 3, środek D(3,3) | ||
| 2 | 2 |
| 3 − 5 | ||
Piszemy równanie prostej AD , A(0,5) D(3,3): y − 3 = | *(x − 3) | |
| 3 − 0 |
| 2 | 2 | |||
⇔ y − 3 = − | (x−3) ⇔ y = − | x + 5 | ||
| 3 | 3 |
| 2 | 2 | 2 | ||||
Prosta AB : y = − | + k i 5 = − | *0 + k ⇔ k = 5 , czyli pr AB: y = − | x + 5 | |||
| 3 | 3 | 3 |
| 3 | 5 | |||
Szukamy punktu przecięcia prostych : AB i y = | x − | |||
| 2 | 2 |
| 2 | 3 | 5 | 45 | |||||
− | x + 5 = | x − | ⇔ x = | oraz | ||||
| 3 | 2 | 2 | 13 |
| 3 | 45 | 5 | 35 | 45 | 35 | |||||||
y = | * | − | = | , zatem E( | , | ) | ||||||
| 2 | 13 | 2 | 13 | 13 | 13 |
| 45 | 35 | √6877 | ||||
Wysokośc hc = √( | )2 + ( | )2 = | ||||
| 13 | 13 | 13 |
| 1 | √6877 | 6877 | ||||
i teraz PΔ = | *2√13* | = √ | ||||
| 2 | 13 | 13 |