ostroslup
p: W ostrosłupie czworokątnym prawidłowym wysokość ostrosłupa tworzy ze ściana boczna kat 30
stopni, natomiast krawędź podstawy ma długość 8, oblicz pole i objętość
2 kwi 23:35
Marcin: Naszkicuj to sobie, wtedy wszystko stanie się proste
2 kwi 23:37
Piotr:
rysunek, polowa boku kwadratu, wlasnosc ekierki lub f. trygonometryczej i niemal finito
2 kwi 23:38
Janek191:

a = 8
α = 30
o
Mamy
| 4 | | √3 | |
| = tg 30o = |
| ⇒ h √3 = 4*3 / : √3 |
| h | | 3 | |
h = 4
√3
−−−−−
| 4 | | 1 | |
| = sin 30o = |
| ⇒ h1 = 8 |
| h1 | | 2 | |
h
1 = 8
−−−−−−−
Pole powierzchni całkowitej
| | 1 | |
Pc = Pp + Pb = a2 + 4* |
| a*h1 = a2 + 2a*h1 = ... |
| | 2 | |
Objętość
| | 1 | | 1 | |
V = |
| Pp *h = |
| a2 *h = ... |
| | 3 | | 3 | |
3 kwi 08:59