matematykaszkolna.pl
teoria liczb zombi: Kiedyś wpadło mi takie zadanie w ręce i nadal nie wiem jak powinno wyglądać rozwiązanie. O ile dobrze pamiętam zadanie brzmiało tak: "Dla jakich n∊N+ n2| n!" Nie wiem czy to są wszystkie eny złożone większe > 4, jeśli tak to jak to ładnie pokazać. Z góry dziękuję emotka
2 kwi 23:33
Wazyl: Może tak: Każda liczba złożona >4 posiada co najmniej 2 dzielniki. 1 * n=n p * q=n ; p,q∊N n!=1 * 2 * 3 *...* p *...* q *...* n ⇒ n!=n*p*q * (2 * 3 * 4 * ...*n) ⇒ n!=n2(2 * 3 * 4 * ...*n) Należałoby tez sprawdzić co się dzieje gdy n≤4 Zależność zachodzi tylko dla 1. Nie wiem jednak czy można tak to rozpisać emotka Pozdrawiam
2 kwi 23:42
Wazyl: co najmniej 3 dzielniki* I tutaj jest problem. Rozumowanie moje jest dla liczb które mają więcej lub tyle samo dzielników niż 4. Jeżeli liczba ma 3 dzielniki −Jest kwadratem liczby pierwszej nie spełnia zależności. To tak na moje. Ale musi spojrzeć ktoś mądrzejszy.
2 kwi 23:46
Maslanek: Może łatwiej trochę: Szukamy liczb takich, że istnieje k∊C takie, że n=k*n2 k*n2−n=0 n(k*n−1)=0 n=0 lub kn=1 Co z tego wynika? Że albo n=0 (co nie może zachodzić, bo nieprawdą jest, że 0|0) albo, że całkowita wielokrotność n (takiego, że n∊N+) jest równa 1. Zatem k∊N+, skąd już widać, że jedynym rozwiązaniem jest n=1.
3 kwi 19:53
Godzio: No jedynym chyba nie Przykładowo 82 | 8!
8! 

= 630
82 
3 kwi 19:55
Godzio: Tak w ogóle tam jest silnia, a nie n, stąd ten błąd
3 kwi 19:56
Maslanek: Albo jeszcze troszkę inaczej. Jeżeli n2|n, to musi być, że n2≤n (dla n>0) ⇒ n2−n≤0 ⇒ n(n−1)≤0 ⇒ n∊<0,1>. Ale n∊N+, więc n=1. Ten komenatrz w nawiasie, że n>0 wynika z tego, że 0 jest podzielne przez dowolną liczbę różną od zera, a liczba całkowita może być podzielna choćby przez samą siebie emotka Więc gdyby rozpatrywać dla wszystkich liczb całkowitych, to powinniśmy napisać nierówność: n2≤|n| (wtedy warunki są ok) emotka
3 kwi 19:57
Maslanek: Aaa... bo tam silnia xD
3 kwi 19:57
Maslanek: Jeżeli liczba jest kwadratem liczby pierwszej (i n>1), to zależności nie zachodzi. Ale jeżeli potęga jest większa niż 2, to mamy: p=nx i jej dzielniki, to 1, n, n2, ..., nx−1, nx Wtedy liczba p2=n2x=nx*nx−1*n. Tutaj musi być x−1≥2 ⇒ x≥3. Reszta wygląda zgrabnie
3 kwi 20:07