Suma odległosci dowolnego punktu szescianu o krawedzi 5 cm od wszystkich jego sc
Pauline: Proszę o pomoc rozwiązaniu
Zad. 1
Suma odległosci dowolnego punktu szescianu o krawedzi 5 cm od wszystkich jego scian wynosi?
Zad.2
Z klasy w której jest 20% dziewczat wylosowano jedna osobe. Jakie jest prawdopodobienstwo ze
wylosowano chlopca?
Zad. 3
Rzucami dwa razy szesciennna kostka do gry prawdopodobienstwo wyrzucenia co najmiej raz liczby
oczek podzielnej przez 3 jest równe?
Bardzo prosze o rozwiazanie
2 kwi 23:31
Piotr:
zad 2
zalozmy ze jest 10 osob w klasie. to 2 dziewczyny, 8 chlopcow. poradzisz juz sobie ?
2 kwi 23:35
Pauline: NIe wiem w ogóle o co chodzi wiec prosze o rozwiazania nie potrafie ich zrobic sama
2 kwi 23:39
Piotr:
ja Ci nie dam gotowca.
2 kwi 23:41
Marcin: Oj tam oj tam. Poproś ładnie Piotrka, to Ci napisze
2 kwi 23:42
Piotr:
sorry ale nie. widac od razu, ze chce tylko rozwiazan
2 kwi 23:44
Pauline: Baaaardzo proszę Pana Piotrka nie chodzi mi o gotowca ja nie rozumiem jak je zrobic wiec jak mi
napanowie napisza to na drugi raz podobne zrobie
2 kwi 23:45
Piotr:
Marcin − w Twoje rece
2 kwi 23:45
Marcin: No co do drugiego to w czym ja mam Ci niby pomóc?
Piotrek podał Ci to na przykładzie..
Masz 2 dziewczyny, 8 chłopców, razem aż 10
| | 2 | | 8 | |
dziewczyny, to będzie |
| , a chłopaka, to |
| |
| | 10 | | 10 | |
2 kwi 23:59
pigor: .., zad.1) np. niech P dowolny punkt wewnątrz sześcianu o krawędzi długości 5,
a
x+y+z+t+u+r= d=? − szukana suma odległości tego punktu od wszystkich
6−ciu ścian sześcianu, czyli suma wysokości 6−ciu ostrosłupów o podstawach kwadratu
i polu 5* 5= 25, to suma ich objętości jest równa objętości sześcianu, czyli ::
13*25x+
13*25y+
13*25z+
13*25t+
13*25u+
13*25r= 5
3 /*3 ⇔
⇔ 25(x+y+z+t+u+r)= 25*5*3 /:25 ⇔
x+y+z+t+u+r=15 ⇔
d=15 − szukana suma .
3 kwi 00:13
pigor: ..zad.2) niech A zdarzenie wylosowania chłopca,
to z klasycznej definicji prawdopodobieństwa masz :
| | (100−20)%kl. | | 80%kl. | | 8 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| = 0,8 . ...  |
| | 100%kl. | | 100%kl. | | 10 | |
3 kwi 00:21