Oblicz pole powierzchni całkowitej oraz objętość graniastosłupa.
Daniel:

Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o długości 7 cm tworzy z podstawą kąt,
którego tgα =
2√65. Oblicz pole powierzchni całkowitej oraz objętość tego
graniastosłupa.
Rysunek jest mojego autorstwa, więc nie wiem czy jest dobrze

tgα =
2√65 =
zy
tgα = 5z = 2
√6y /:5
z = 2
√3y / 5
z tw. Pitagorasa
(
2√65)
2 + y
2 = 49
y
2 = 49 −
1225 /:
√
y = 7 −
√125
Proszę o pomoc, utknąłem w tym miejscu

Może zamiast x wstawić a
√3?
2 kwi 22:39
Daniel: W pierwszej linijce z tgα powinno być x/y.
2 kwi 22:42
Bogdan:

Tak oznacz rysunek
k > 0
25k
2 + 24k
2 = 49 ⇒ k = 1
2 kwi 22:50
Daniel: Nie bardzo rozumiem skąd wzięło się to 5k i 2√6k.
2 kwi 23:03
Bogdan:
a tgα czemu jest równy, co?
2 kwi 23:06
Daniel: Przyprostokątna naprzeciw α przez przyprostokątną przy α. Ok już rozumiem
2 kwi 23:17