storzek w kuli..
didi:

Promień podstawy stożka ma długość 3 i jest dwa razy krótszy od tworzącej. Oblicz pole
powierzchni kuli opisanej na tym stożku.
r=3
l=2r=6
Pk= 4πr
2 x
2 = 6
2−3
2
x
2=36−9
x
2=27
x=
√27
i co dalej? bo nie mam koncepcji.
2 kwi 21:57
wredulus:

zauważ, że przekrój strożka to nic innego jak trójkąt równoboczny.
Jaka jest zależność pomiędzy bokiem tegoż trójkąta a promieniem okręgu na nim opisanym

I już masz promień kuli
2 kwi 22:00
wredulus:
didi −−− sto
żek

(patrz tytuł posta Twojego)
2 kwi 22:00
didi: oj" tytuł "

hmm czyli promień stożka to
23 wysokości trójkąta równobocznego .
h=
a√32
h=
6√32
h=3
√3
3
√3 *
23 =
6√33 = 2
√3
P=4πr
2 = 4*π* (2
√3)
2 = 4*π * 12 = 48π
czy dobrze rozumiem ?
2 kwi 22:12
didi: Czy to jest dobrze?
2 kwi 22:28
dsf: zgadza się tylko mowa o promieniu kuli oczywiście
2 kwi 23:15