zamiana
aaas:
ile to stopni?
2 kwi 21:55
aaas: da sie w ogole?
2 kwi 22:03
ICSP: nie zgubiłeś/aś π ?
2 kwi 22:03
aaas:

no własnie nie, bo mam takie zadanko i tam mam podane kilka długości w prostokącie, doliczyłem
| | 5 | |
sobie resztę i mam trójkąt prostokątny, z f. tryg obliczyłem że α= |
| i to mniej więcej |
| | 13 | |
wygląda jak na rysunku. te białe kropki to 5/3 i chciałem ogarnąć jaki kąt jest tam gdzie te
czerwone kropeczki
2 kwi 22:09
aaas: | | 5 | |
te bilae kropki to |
| * |
| | 13 | |
2 kwi 22:11
ICSP: nie α tylko albo sinα albo cosα.
Przybliżoną wartość kąta możesz odczytać z tablic.
2 kwi 22:11
aaas: znaczy no dokładnie, sinα
2 kwi 22:12
aaas: Boki prostoka˛ta ABCD maja˛długos´ci jABj = 13 i jBCj = 12. Punkt E jest punktemboku DC
takim, z˙ e jECj = 5, a punkt F jest takim punktem odcinka BE, z˙ e jFBj = 2. Oblicz promien´
okre˛gu opisanego na trójka˛cie ABF.
takie zadanie. może jednak brnę w złą stronę
2 kwi 22:14
ICSP: twierdzenie sinusów bądź cosinusów znasz ?
2 kwi 22:28
aaas: tak tak, właśnie chciałem coś z tym rozkminić, myślałem, że jakbym ogarnął ten kąt "czerwone
kropki" to pote poleciałbym sobie na tw. sin
2 kwi 22:30
ICSP: | | 5 | |
niech czerwony kropki będą kątem α wtedy cosα = |
| , |
| | 13 | |
Z twierdzenia cosinusów policzysz długość boku AF
dalej już prosto bo :
2 kwi 22:36
aaas: jak będę znał czerwone kropki to dalej już polecę z tym. Ale prosiłbym o wytłumaczenie z tym
kątem co i jak. Bo jestem aktualnie na etapie powtarzania do matury w sensie jej poprawienia.
Zacząłem naukę od tygodnia także dużo nie pamiętam tych trywialnych czasami rzeczy. Wiem że
dzwoni, nie wiem w którym kościele, także proszę łopatologicznie od deseczki
2 kwi 22:40
ICSP: o co dokładnie chodzi ?
| | 5 | |
Nie wiesz dlaczego cosα = |
| ? |
| | 13 | |
2 kwi 22:54
aaas: tak, nie mam pojęcia
2 kwi 23:02
pigor: ...,
π rd= 180o ⇒ 1 rd= 1π*180o ⇒
⇒ α= 513 rd= 513*1π*180o = 22o
2 kwi 23:05
pigor: ...no tak

widzę, że nie o to chodzi tylko o α= arccos
513 ≈ 67
o20'
2 kwi 23:08
ICSP: pigor chodzi o policzenie promienia okręgu

Wyznaczanie dokładnej miaryi kąta nie jest tutaj potrzebne
2 kwi 23:12
ICSP:

z treści zadania :
zielony − 12
czerwony − 5
Z twierdzenia Pitagorasa Dla trójkąta ECB bez problemu liczysz różowy = 13
| | czerwony | | 5 | |
cosα = |
| = |
| |
| | różowy | | 12 | |
2 kwi 23:22
ICSP: Dlaczego nikt mnie nie poprawia ?
2 kwi 23:34
aaas: przepraszam, że dopieo teraz odpowiadam, ale dziękuję bardzo ICSP. Boże za bardzo chciałem
kombinować i znalazłem dłuższa drogę, nie zauważyłem po prostu tego. Dzięki wielkie!
3 kwi 13:59