matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz przedziały monotoniczności oraz ekstrema funkcji f okreslonej wzorem
kuba:
x
2
f(x)=
x
2
−1
2 kwi 21:52
WW:
Licz pochodną
2 kwi 23:03
lolek:
2x(x
2
−1)−2x*x
2
2x
3
−2x−2x
3
−2x
f'(x)=
=
=
(x
2
−1)
2
(x
2
−1)
2
(x
2
−1)
2
f'(x)>0 dla x∊(−
∞
,−1),(−1,0) f'(x)<0 dla x∊(0,1),(1,
∞
) ekstrema: fmax(0)=0
2 kwi 23:19
kuben:
a dlaczego funkcja przecina os OX w punkcie 0?
3 kwi 22:05