.
ICSP: kuba napisz w tym temacie jeszcze raz to zadanie z ciągłości.
2 kwi 21:51
Godzio: Kuba rozwala forum
2 kwi 21:57
Maslanek: Haker
2 kwi 21:58
bezendu:
Wirus
2 kwi 22:00
ICSP: f(x) =
0 dla x = 3
i to wszystko jest złączone klamrą. Mam racje ?
2 kwi 22:02
kuba: wlasnie tak
2 kwi 22:12
Maslanek: | x2−9 | | (x−3)(x+3) | |
| = |
| =x+3 dla x≠3 |
| x−3 | | x−3 | |
Jeżeli funkcja jest ciągła to lim (x→x
0) f(x) = f(x
0) (powiązanie granicy funkcji w punkcie i
ciągłości)
Tutaj: lim (x→3) f(x) = 6 ≠ f(3)=0.
2 kwi 22:16
ICSP: Nie wygląda skomplikowanie.
Poza punktem x = 3 funkcja na pewno jest ciągła jako funkcja wymierna. W punkcie x = 3 funkcja
będzie ciągła jeśli :
lim f(x) = f(3) = lim f(x)
x−>3
+ x−>3
−
Sprawdźmy :
| | x2 − 9 | |
limx−>3+ f(x) = limx−>3+ |
| = limx−>3+ (x + 3) = 6 ≠ 0 = f(3) |
| | x+3 | |
Zatem f(x) nie jest funkcją ciągłą
2 kwi 22:17
kuba: Dzięki
2 kwi 22:19